Translate

niedziela, 17 lutego 2013

Zupa ogórkowa.

Na prośbę podaję dokładną instrukcję wykonania.

Na około 4 l zupy, czyli dość duży garnek.

Średnią cebulę, kawałek pora (4 cm białej części), mały kawałek kapusty włoskiej posiekać. Na dno garnka wlać oliwę (tyle, aby zakryła dno), wrzucić posiekane warzywa i zeszklić.
Dwie średnie marchewki, połowę średniego pora, średni korzeń pietruszki zetrzeć na tarce (oczywiście trzeba zetrzeć odpowiednio wcześniej). Posiekać mały pęczek natki. Wrzucić wszystko do zeszklonych warzyw i chwilę posmażyć . Na tym etapie wrzucamy przyprawy, aby smażyły się razem z warzywami. Wtedy potrawy są smaczniejsze. Ja dodaję warzywko i trochę pieprzu, ale jak ktoś nie używa przypraw uniwersalnych, to można sól, pieprz i trochę suszonego koperku albo/i lubczyku.

Dorzucić dwa, trzy ziemniaki pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę posmażyć.

Zalać wodą i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Należy pamiętać, że ziemniaki nigdy się nie ugotują w towarzystwie kwaśnych "rzeczy". Pozostaną twarde. Dlatego ogórki wrzucamy dopiero po ugotowaniu się ziemniaków.


Na tarce zetrzeć około 6 średnich ogórków kiszonych. Wrzucić do zupy i gotować z 10 - 15 minut. Zupę wyłączyć. Odlać do naczynia kilka nalewek (takich łyżek do zupy ;)) i poczekać aż trochę wystygnie.


Do odlanej zupy wlać powiedzmy 4/5 kubka dużej śmietany (czyli nie cały, bo będzie za dużo) i dobrze wymieszać. Śmietanę dlatego wlewamy do trochę przestudzonej zupy, aby się nie ścięła i nie powstały grudki w zupie. Jeśli tak się stanie, trzeba użyć trzepaczki i w garnku spróbować rozbić grudki.


Wlać do zupy, zamieszać i podpalić ogień. Zagotować i ewentualnie dosmaczyć. Wcześniej przyprawiamy, szczególnie solą ostrożnie, aby nie przesolić. Pamiętajmy, że ogórki kiszone też są słone.
Zupa jest gotowa:


Mam nadzieję, że przepis był wystarczająco dokładny. Smacznego. :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz