Translate

niedziela, 17 lutego 2013

Panierowane boczniaki.

Boczniaki delikatnie opłukać i namoczyć w mleku na około dwie gpodziny.


Przygotować jajo i bułkę tartą. Do jaja dodać przyprawy. Przyprawianie każdego grzyba osobno jest bardzo nużące ;), więc lepiej doprawić jajka.


Obtaczać grzyby w jajku, a potem w bułce i smażyć na oleju. Nie należy się przjmować ich kształtem, bo w czasie smażenia oklapną i zrobią się płaskie. Smażymy na wolnym ogniu, aby nie były surowe.


Talerz wyłożyć papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar tłuszczu ze smażenia. I gotowe:


Ja podaję zwykle tradycyjnie do obiadu (pieczony ziemniak, sałata i sos czosnkowy), ale jako samodzielne danie do pieczywa boczniaki też się świetnie nadają.


Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz