Translate

piątek, 11 stycznia 2013

Faszerowane bakłażany.

Przepis, a właściwie sugestia dania z cyklu: sprzątanie lodówki.

Ugotować ryż. Na 3 bakłążany (ilość powiedzmy na 6 osób, bo danie jest bardzo sycące i po zjedzeniu jednej porcji trudno się ruszać ;)) około 2 woreczki ryżu.
Do ryżu dodajemy warzywa. Takie jak marchew, seler, korzeń pietruszki najpierw ścieramy na tarce i dusimy (cebulę też). Pomidory dodajemy surowe. Do farszu dodajemy resztki serów, które zawalają lodówkę i z którymi nie wiadomo co zrobić. :)
Jak farsz jest gorący, to sery się roztapiają od razu i łatwiej wtedy faszerować bakłażany.
Ogólnie pełna dowolność jeśli chodzi o skład farszu. Przyprawiamy też w zależności od gustu.

Bakłażany przekroić wzdłuż i wydrążyć:
Posolić troszkę, aby nie były gorzkie.

Nakładać farsz. Jak widać, kolor za ciekawy nie jest (rozpuszczony ser różnej maści tak "popsuł" barwę dania), ale smakuje świetnie. :D .
Piec aż bakłażany będą miękkie (sprawdzać widelcem). Pod koniec można posypać tartym serem. Będzie ładniejsze. :)

Jeśli akurat nie musimy sprzątać lodówki, można użyć na przykład mrożonych warzyw z ryżem. Podsmażyć (ja na woku, bo się nie przypala), dodać przyprawy i zioła. Na 3 bakłażany 2 torebki mrożonki.


Podsmażyć warzywa, dno łódeczki bakłażana pokropić oliwą, posypać ostrą papryką i nałożyć warzywa.


Wstawić do piekarnika, pokropić oliwą i jak już bakłażan jest miękki, położyć plasterki mozzarelli i posypać ziółkami.

I gotowe.

Można polać jakimś pikantnym sosem.



Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz