Translate

piątek, 11 stycznia 2013

Kapuśniak.

Kapuśniak to jedna z moich ulubionych zup. Proponowaną wersję wypracowałam z myślą o mięsożernych gościach, którzy nie domyślają się na początku, że w kapuśniaku nie ma mięsa. ;) 

Składniki: 
- 0,5 kg kiszonej kapusty (takiej kiszonej z przyprawami) 
- spora cebula
- kawałek pora 
- nieduża marchewka
- nieduża pietruszka
- kawałek selera
- kilka ziemniaków (ze 4-5) 
- oliwa
- przyprawy: warzywko, pieprz, majeranek 
- 4 łyżki mąki, woda 

Wykonanie: 
Zalewamy wodą kapustę (dobrze ją wcześniej posiekać). Jak się zagotuje, odcedzić wodę, zalać nową i gotować do miękkości. 

W drugim garnku na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w plasterki pora. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (razem z ziemniakami), dodajemy trochę warzywka i majeranku, chwilę smażymy, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 
Dodajemy kapustę wraz z wodą, w której się gotowała. W razie konieczności uzupełniamy wodę, ale pamiętajmy, że kapuśniak powinien być dość gęsty. Dosmaczamy przyprawami. 
Przygotowujemy zasmażkę. 
Rozgrzać suchą patelnię, wsypać mąkę. Naszykować w dzbanku wodę. Mieszamy suchą mąkę, aż będzie miała kolor powiedzmy piasku, albo kawy z mlekiem. 
Zalewamy wodą i intensywnie mieszamy, aby zasmażka miała gładką konsystencję, bez grudek. W razie potrzeby dolewamy wody, która szybko wyparowuje. 
Gotową zasmażkę wlewamy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze z minutę. Zupkę podajemy z chlebem. 
Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz