Translate

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Drożdżowy placek z owocami na gotowym spodzie.

Szybki placek na gotowym cieście drożdżowym, wyśmienity do porannej kawki albo na deser. Nadaje się też jako część drugiego śniadania do szkoły (słowo szkoła "piszę szeptem", bo nie wolno głośno tego słowa w domu wymawiać w czasie wakacji, a tym bardziej tydzień przed ich końcem ;)).

Gotowe świeże ciasto drożdżowe rozkładamy na blasze razem z papierem. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Układamy owoce. Polecam maliny i borówki amerykańskie.

Robimy kruszonkę: taką samą ilość masła, cukru trzcinowego i mąki (na jeden płat ciasta około pół kostki masła) łączymy ugniatając wszystko ręką w misce aż kruszonka rzeczywiście będzie krucha i zacznie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotna, dodawać mąki. Kruszonkę układamy na placku:

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut, najlepiej z termoobiegiem na złoto.

Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz