Translate

wtorek, 13 sierpnia 2013

Wegetariański tagine.


Danie marokańskie, które w innych krajach arabskich nie jest zbyt popularne.

Składniki:
oliwa, 1 średnia posiekana cebula czerwona, 1 średnia cebula zwykła posiekana, 1 łyżka startego na tarce imbiru, 3 - 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kardamonu, suszona żurawina - około 20 g, płatki migdałowe - 25 g, 25 g rodzynek sułtańskich, słodka i ostra papryka w proszku, 1 cukinia, gałązka selera naciowego, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka,  2 średnie marchewki pokrojone w plasterki, 300 g pokrojonej w kostkę dyni, 3 małe ziemniaki, 2 puszki ciecierzycy po 400g, 2 puszki pomidorów całych bez skórki lub świeże pozbawione skórki i pestek, natka kolendry lub pietruszki, bulion warzywny.

Gotujemy:
W garnku z grubym dnem, najlepiej płaskim (chyba, że ktoś ma taki specjalny do tej potrawy) rozgrzać oliwę (3 - 4 łyżki), dodać kmin rzymski i kolendrę wcześniej utłuczone w moździerzu. Smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Dodać paprykę w proszku, kardamon, imbir, bardzo krótko przesmażyć. Następnie dodać cebulę i smażyć mieszając około 2 minuty. Dodać czosnek, smażyć znowu przez 30 sekund. Dodać marchew i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Krótko przesmażyć cały czas mieszając. Zalać niewielką ilością bulionu, dodać rodzynki i żurawinę. Teraz zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem z 7 minut.
Następnie dodać pokrojony drobno seler naciowy, paprykę, dynię, podlać znowu bulionem i dusić na wolnym ogniu 7 - 8 minut. Dodać pokrojone w kostkę cukinię i pomidory i dusić 10 minut.



Do tej pory duszenie powinno odbywać się pod pokrywką, a od tej pory już bez przykrywania.

Dodać odsączoną ciecierzycę i jeszcze dusić około 5 minut, aby płyn nieco odparował. Doprawić solą (można również wg. gustu dodać nieco cukru lub miodu).
 Kuskus zalać gorącym bulionem (w płaskim naczyniu, płynu ma być 1 cm ponad powierzchnię kuskusu), przykryć na 3 minuty.
Wyłożyć kuskus na talerz i na środek nałożyć tagine. Posypać natką pietruszki lub kolendry i płatkami migdałowymi.

Uwaga: trzeba sobie metodą prób i błędów wyważyc przyprawami smak, który najlepiej odpowiada. 

Smacznego. :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz