Translate

piątek, 25 kwietnia 2014

Spaghetti z grillowanymi warzywami.

Proste, mało składników, a pyszne.


Bakłażana pokroić w cienkie plasterki, posolić i skropić sokiem z cytryny, ułożyć na papierowym ręczniku i odczekać aż puści sok (15 minut). Każdy kawałek wytrzeć jeszcze ręcznikiem papierowym.
Cukinię pokroić też na cienkie plasterki.  Jedno i drugie zgrillować na grillowej patelni lub grillu elektrycznym.
Posiekać 2 ząbki czosnku. Pokroić drobno 2 szalotki. Na rozgrzaną patelnię lub garnek o grubym dnie wrzucić czosnek i cebulę na oliwę, krótko przesmażyć. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i dusić na dużym ogniu często mieszając. Doprawić solą i odrobiną cukru. Gdyby sos się nadmiernie zredukował, można dodać trochę gorącej wody (zależy jak soczyste są pomidory).
Gdy pomidory się rozpadną, wrzucić zgrillowane warzywa i podgrzewać chwilę w gorącym sosie. Ugotować makaron, odcedzić (nie przelewać wodą) i wrzucić do gorącego sosu. Wymieszać. Można podawać z tartym serem, najlepiej twardym typu włoskiego jak parmezan, ale jeśli ktoś nie jada, to odpowiednikiem lub bez sera.

Smacznego :)


ps. Wiosna jest piękna!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz