Translate

niedziela, 26 kwietnia 2015

Faszerowana papryka II.

Składniki:
Kilka czerwonych papryk
Ze 3 cebule (niezbyt duże)
3 małe kabaczki (albo cukinie)
Z 10 dość dużych pieczarek
Pół szklanki kaszy jaglanej
Oliwa
Przyprawy



Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie lub oleju (na niewielkiej ilości. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, a po około 10 minutach obrane i pokrojone w kostkę kabaczki. Posmażyć i podlać niewielką ilością wody i chwilę podusić aby kabaczki się trochę rozgotowały i skleiły nadzienie (wtedy nie trzeba dodawać jajka).
Kaszę dokładnie wypłukać na sitku, aby nie była gorzka. Na patelni rozgrzać łyżeczkę dowolnego tłuszczu, wrzucić kaszę, chwilę przesmażyć mieszając i stopniowo dolewać wody, aby kasza ją wchłaniała. Gotować na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Pamiętać o mieszaniu i pilnowaniu, aby woda się nie wygotowała, a kasza nie spaliła.
Kaszę dodać do pieczarek i kabaczka, wymieszać, doprawić dość zdecydowanie solą, pieprzem, lubczykiem i można jakimiś ulubionymi ziołami.

Papryki przekroić wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne, umyć, posolić od wewnątrz. Nakładać farsz i układać w naczyniu do pieczenia. Dno naczynia pokropić oliwą. Po ułożeniu po wierzchu pokropić oliwą.

Piec w temperaturze około 180 stopni przez godzinę. Sprawdzać widelcem, czy papryka jest miękka. Jak widelec wchodzi bez oporu, to znaczy, że się upiekła.

Podawać z jakimś ulubionym sosem, na przykład z pomidorowym i dowolnymi dodatkami.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz