Translate

sobota, 4 kwietnia 2015

Makaron z fasolką i groszkiem.

Duża porcja dla kilku osób.
Kilka szalotek posiekać i zeszklić na oliwie. Około 250 g fasolki mamut obrać z końcówek, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do szalotek. Chwilę posmażyć. 2 cukinie pokroić w kostkę i dorzucić, również chwilę posmażyć. Dodć puszkę krojonych pomidorów, podusić parę minut ciągle mieszając. Dolać trochę wody i dusić aż fasolka będzie miękka (ale nie za miękka).
Zalać 400 ml passaty i dusić z 10 minut, W razie potrzeby odparować wodę albo jej dolać. Sos ma być dość gęsty. Doprawić solą (może być warzywna bulionetka), pieprzem i na przykład tymiankiem albo innymi ulubionymi ziołami. Na koniec dodać małą puszkę groszku i dusić jeszcze minutę.
Ugotować 300-400 g makaronu, nie przelewać zimną wodą, wrzucić do sosu, wymieszać.


Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz