Translate

czwartek, 23 kwietnia 2015

Kotleciki z kaszy gryczanej i cieciorki.

Woreczek kaszy gryczanej prażonej ugotować w posolonej wodzie. Gotować nieco dłużej niż w instrukcji na opakowaniu, aby kasza była miękka, a nawet trochę rozgotowana. Odsączyć na sitku.
Na oliwie albo oleju przesmażyć na złoto posiekaną cebulę.
Do miksera wrzucić te kaszę (nie odsączać do końca, aby zostało w kaszy odrobinę wody, to będzie się łatwiej mielić), przesmażoną cebulę i odsączoną cieciorkę z puszki (1 puszka na 1 woreczek kaszy). Zmielić na jednolitą masę.
Dodać jajko, ale jak ktoś nie je, to nie jest to konieczne. Dodać również tartej bułki tyle, aby masa była zwarta. Dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, ziołami toskańskimi. Trzeba doprawić dość zdecydowanie, aby nie było mdłe. Dokładnie wymieszać ręką w naczyniu.

Mokrymi rękami (aby się nie lepiło) formować nieduże okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i na średnim ogniu smażyć na złoty kolor. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.


Dobrze smakują na przykład z pieczarkami, abo z kiszonym ogórkiem czy z buraczkami. Jak kto lubi.

Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz