Translate

wtorek, 9 października 2012

Placki z cukinii.

Jak już jestem przy cukinii, czyli jesiennym smacznym cudzie, to proponuję placki. Są robione analogicznie do placków ziemniaczanych, ale przygotowanie ciasta trochę się różni.
Najlepiej młode cukienie ścieramy na tarce jarzynowej, czyli na trochę grubszych oczkach niż ziemniaki. Jeśli cukinie są starsze i większe, to trzeba je przekroić i pozbyć się pestek.

Starte cukinie mocno odciskamy z wody. Jak już są odciśnięte, odrobinę solimy, pieprzymy i wbijamy jajo. Następnie mieszając ciasto z jajem dosypujemy stopniowo mąki, aby ciasto zrobiło się dość zwarte i kolokwialnie mówiąc: "trzymało się kupy". Jeśli mąki będzie za mało, placki będą się rozpadać. Gdyby tak właśnie się stało i pierwszy placek się rozpadł na patelni, to jest właśnie znak, że trzeba dosypać mąki.

Smażymy placki na złoty kolor i podajemy z jakimś sosem. Ja lubię z pomidorowym.




Poniżej z sosem pomidorowo - pieczarkowym: 
Przepisy na sosy pomidorowe: http://kuchniabjm.blogspot.com/2013/02/sos-pomidorowy.html  
Smacznego!

1 komentarz: