Translate

środa, 3 października 2012

Szybki sos do makaronu.

Jedną cebulę posiekać drobno. 4 - 5 średnich pomidorów sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, wcisnąć 2 ząbki czosnu. Jak cebula się zeszkli, wrzucić pomidory i na małym ogniu smażyć, aby około połowa wody odparowała. 8-10 czarnych oliwek bez pestek pokroić w krążki i wrzucić do sosu. Doprawić trzema szczyptami tymianku (nie za dużo, aby nie zdominować smaku), solą i pieprzem. Twardy żółty ser zetrzeć na tarce i wrzucić do sosu. Chwilę posmażyć, aby ser się rozpuścił. Sera ma być około 5 łyżek.
 Gdy pomidory odparowują, ugotować makaron (ja użyłam penne rigate) około 200 g, czyli na dwie dość spore porcje. Gdy sos jest gotowy, wrzucić do niego makaron i dobrze wymieszać. Dlatego warto użyć głębszej patelni albo rondla.

2 komentarze: