Translate

sobota, 7 września 2013

Dynia marynowana.

Ciąg dalszy przetworów na zimę. Dziś robiłam zupę z dyni, a dynia była duża. Trzeba było pomyśleć o przetworach z dyni i przy okazji zrobić parę słoików.

Dynię obrać, pokroić w kostkę. Przelać wrzątkiem na durszlaku.
Nałożyć do słoików:

Przygotować zalewę w proporcjach: 
szklanka octu 10%
2 szklanki wody
3 łyżki cukru
trochę soli (na oko, do smaku)
kilka ziaren ziela angielskiego

Jeśli ktoś lubi, może dodać cynamonu i goździków, ale ja niestety nie przepadam za tymi przyprawami i dodaję zamiast zwykłego, cukier trzcinowy i trochę świeżego rozmarynu. Zagotować zalewę.

Przykręcić ogień, aby zalewa nie stygła i zalewać dynię w słoikach tak, aby w każdym słoiku znalazło się trochę dodanych przypraw. Osuszyć dobrze brzegi słoików i zakrętki, zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Dla pewności można pasteryzować.


Gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz