Translate

sobota, 21 września 2013

Tagliatelle z pieczonymi warzywami.

Przepis widziałam w TV w programie Pana Tomasza Jakubiaka. Nie zapisywałam, więc może być jakieś przekłamanie.

Warzywa pokrojone w taką większą kostkę: cebula (nie za dużo i pokrojona w małe piórka), dynia, papryka (tu jest czerwona i żółta) oraz świeże pomidory wrzucić do naczynia żaroodpornego. Do tego dodać 3 ząbki posiakanego czosnku, polać oliwą, posolić i dodać świeże zioła: bazylię, tymianek i rozmaryn (nie za dużo, aby nie zdominować smaku). Całość wymieszać ręką.

Piec około 40 minut, aż warzywa będą miękkie, a na dnie powstanie trochę sosu. Pod koniec pieczenia ugotować makaron tagliatelle, odcedzić, ale oczywiście nie przelewać, aby sos miał się czego trzymać. Przełożyć upieczone warzywa do miski.

Wrzucić makaron i wymieszać.
Na talerzu popieprzyć.




Można posypać startym serem. W oryginale był to pecorino, który jest serem podpuszczkowym, a nie wszyscy takie jedzą.

A tak wygląda wersja przemysłowa dla gości ;) 


Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz