Translate

czwartek, 19 września 2013

Gulasz z cieciorką i groszkiem.

Składniki: 
- duża cebula czerwona i mała biała (w kostkę)
- duża czerwona papryka (w kostkę)
- 30 - 40 dag pieczarek (obrać i pokroić w małe kawałki)
- 2 małe cukinie (pokroić w kostkę)
- 3 łyżki pszennych zarodków
- szklanka passaty (przecieru pomidorowego)
- puszka cieciorki
- mała puszka zielonego groszku
- przyprawy: warzywko (wegeta), słodka papryka, ostra papryka, pieprz
- oliwa

Wykonanie: 
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać paprykę i chwilę posmażyć. Dodać pieczarki. Posypać wstępnie przyprawami i pszennymi zarodkami (to świetny zagęszczacz również do innych potraw). Jeszcze smażyć, ciągle mieszając.

Dodać cukinię i wlać passatę. Jeśli jest bardzo gęste, dodać trochę wody i dusić, aż warzywa będą miękkie.


Na koniec dodać odsączone: cieciorkę i groszek, podusić minutę, ewentualnie doprawić i gotowe. Nie podaję ilości przypraw, ponieważ doprawiamy wedle uznania. Ja lubię bardzo pikantne, ale wiem, że nie wszystkim to odpowiada.

Podawać na przykład z kuskusem, ryżem albo pieczywem.
Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz