Translate

czwartek, 26 września 2013

Kotleciki sojowo - pieczarkowe.

Znowu kotleciki. Ale są bardzo smaczne, więc postanowiłam podzielić się tym smakiem. :)

Porcja dość duża, więc można połowę:
Paczkę granulatu sojowego (170 g) ugotować przez 6 minut w bulionie warzywnym (można też z kostką warzywną), dokładnie odcedzić na sitku i wrzucić do miski.
2 cebule drobno posiekać i podsmażyć. Dodać 250 g startych na grubych oczkach pieczarek (obranych i wymytych). Chwilę podsmażyć, podlać wodą i dusić, aż woda wyparuje. W międzyczasie przyprawić warzywkiem (wegetą), pieprzem, świeżymi ziołami (tymiankiem i majerankiem), albo ostatecznie suszonymi. Wrzucić odsączoną cieciorkę z 1 puszki i rozgnieść widelcem (jest miękka, więc nie ma problemu).
Jak już woda odparuje, masę dorzucić do miski i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Wbić jajo i dodać tartej bułki, aby masa zgęstniała i nie rozpadała się w trakcie smażenia.

Ewentualnie doprawić. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Taką masę można również zapiec w formie jak pasztet i używać jako smarowidła do pieczywa.

Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz